Vad betyder de olika dansstilarna?

Vad betyder egentligen gammaldans och vad är skillnaden på fox och foxtrot? Vi reder ut de olika dansstilarna här!

Vad betyder egentligen gammaldans?

Till gammaldans räknas snoa, schottis, polka, vals, hambo och mazurka (grunddanser). Det handlar om pardans där båda dansarna ska veta sina steg. Dessa danser kom till Sverige under 1800-talet och dansades flitigt i stugorna och på dansbanorna förr. Det utvecklades en repertoar för gammaldans som var anpassad till dragspelsmusiken som var populär då.

Namnet gammaldans kom till i början på 1900-talet när nya danser som foxtrot gjorde entré i Sverige. Då fick de äldre dansstilarna namnet gammaldans, ett uttryck som lever kvar än idag.

Många av de steg som används i gammaldansen används i många andra dansstilar. Har du tittat på Let’s Dance så har du sett snoa, vals och polkasteg; fast de ingår i en annan dansstil.

Vad är då skillnaden mellan gammaldans och gillesdans?

Gillesdanser är koreograferade danser. De olika gillesdanserna bygger på någon av de sex grunddansernas steg som finns i gammaldansen. Svingen är ett exempel på gillesdans och den bygger på grunddansen snoa. En annan är Kalle P:s vals som då bygger på grunddansen vals. Många av gillesdanserna dansas till traditionell gammaldansmusik såsom en snoa eller vals. Sedan finns det gillesdanser som är skapade efter en speciell dansbandslåt. Ett exempel på det är schottisbugg från Eslöv som oftast dansas till ”I need your love tonight”.

Det som skiljer gammaldans och gillesdans från många andra dansstilar är att det inte finns en specifik förare och följare. Eftersom danserna är koreograferade så ska båda i paret veta sina steg och hjälpa varandra för att det ska bli så bra som möjligt. Man pratar mycket om fattningar, kroppshållning och steg för att underlätta detta. Under Dansbandsveckans kurs i gammaldans börjar vi varje dag med några av grunddanserna, såsom snoa, schottis och polka. Sedan byggs det på med några gillesdanser som bygger på grunddanserna. Det kan exempelvis vara Svingen, Ålandsschottis, Pariserpolka etc. Under veckan får du prova nya danser varje dag!

Vad är skillnaden på fox och foxtrot?

Den klassiska foxtroten har sina rötter i Ragtime musik och afro-amerikansk kultur. Grundsteget är baserat på sex taktslag, fördelat över rytmen sakta-sakta-fort-fort. Paret förflyttar sig i ett zick-zack mönster runt dansgolvet.

Fox har sina rötter i New York och uppstod först på 1920-talet. Dansen fick sitt namn från en man som heter Harry Fox, som var koreograf i Ziegfeldt Follies – en show från Broadway. Han skapade dansen genom att koreografera till en väldigt långsam ballad, tog grunderna i vals och dansade denna till fyrtaktsmusik. Det som kännetecknar en fox och den långsammare varianten, Slow fox, är att dansen är baserad på att ta tre steg i fyrtakt och rytmen blir då sakta-fort-fort. Ta chansen att slipa dina fox och foxtrot-steg på danskurserna under Dansbandsveckan!

dagar kvar

Ladda ner vår app

Vi har just nu problem med biljettbutiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.