HISTORIEN OM DANSBANDSVECKAN

Framgångssagan om Dansbandsveckan

Det hela började på 60-talet, jazzen började ge plats för pop- och rockmusik och jazzorkestrarna började spela en mer schlagerinriktad dansmusik. I Malung älskade man att dansa och Malungs idrottsförening (MIF) ordnade dans varje söndag.

Under 80-talet kom discomusiken och dansband fick töntstämpel. Runt om i Sverige pratades det om dansbandsdöden och inte ens glittriga kostymer verkade råda bot på detta. Söndagsdanserna var inte längre välbesökta och hotet om nedläggning svävade som ett svart moln över Malung.

Skinnmakare Bertil Elfström fick då idén att danserna trots rådande trender skulle utökas till en hel vecka, med motiveringen ”Kan andra ordna visfestivaler en hel vecka så ska väl vi kunna få folk att dansa en hel vecka”. Olyckskorparna kraxade, men tack vare ett stressat kommunalråd som ville hem till middagen, så utlovades 50 000 kr i garanti från kommunen och en tidsfrist på ett år.

1986 startades Dansbandsveckan med sex dansband och med förlust som resultat. Redan andra året, 1987 gick evenemanget ihop. Sedan dess har veckan gett vinst varje år som bland annat bidragit till en fotbollshall i Malung, en nyrenoverad Folkets Park och stabil ekonomi för föreningslivet där hela 20 föreningar kan stöttas ekonomiskt. Svenska Dansbandsveckan i Malung drivs av två ideella föreningar, Malungs IF och Folkets Park Orrskogen.

Idag är Svenska Dansbandsveckan världens största dansevent.

Dansbandsveckan på YouTube

På vår YouTube-kanal hittar du fler filmer från Dansbandsveckan.