Gammaldansen har fått ett uppsving!

Intresset ökar för traditionell gammaldans och i maj anordnas en hel gammaldansweekend i Malung.
– Många som dansar modern dans vill vidga sina vyer och testa något annat. Gammaldansen är också ett härligt kulturarv som vi vill värna om, säger dansläraren P-A Sköld.

Danserna som ingår i gammaldans kom till Sverige under 1800-talet. Det handlar om danser där det inte finns en följare och förare på samma sätt som i bugg eller foxtrot och stegen följer en viss koreografi. De danser som ingår i gammaldans är vals, schottis, polka, hambo, mazurka och snoa.
– Det var den typen av dans som dansades i stugorna och på dansbanorna förr, ofta kompanjerat av dragspelsmusik, säger P–A Sköld.

När foxtroten gjorde genombrott i Sverige under 1930-talet fick de äldre danserna samlingsnamnet gammaldans. Även om andra dansstilar tagit över mer och mer har det ändå alltid funnits människor som fortsatt dansa gammaldans.
– Det finns så mycket glädje i gammaldansen. Dessutom ger det motion och så får man en härlig gemenskap med dem som man dansar med, säger P-A Sköld.

Själv blev P-A intresserad av gammaldans och folkdans redan som barn när han följde med sina föräldrar som älskade att dansa. Under en period tävlingsdansande han i bugg, men han kunde inte släppa gammaldansen helt.
– När jag blev tillfrågad att hålla kurser i gammaldans när jag var runt 16 tvekade jag inte att säga ja. Det var lite nervöst först så klart, men det har gått vägen, säger P-A.

Idag driver P-A ”Danssköldarna P-A och Marie” med hustrun Marie. De erbjuder danskurser i gammaldans/gillesdans – allt från kvällskurser och helgkurser till sommarkurser. De lär också ut gammaldans under Dansbandsveckan på Cinderella och i Malung.
– Det finns en fördom att gammaldans är knätofsar och folkdräkt, men det stämmer inte. Man kommer precis som man är. Vi välkomnar alla som vill lära sig traditionella danser: Yngre eller äldre, nybörjare eller erfarna dansare. Gammaldans passar alla.

I september förra året anordnades en första gammaldansweekend i Malung och 9-12 maj 2024 är det dags igen. Det blir ett samarbete mellan Danssköldarna P-A och Marie, Svenska Folkdansringen och Dansbandsveckan i Malung.
– Det känns jättespännande. Det blir kurser i både gammaldans, gillesdans, folkdans och polskor under dagarna och socialdans till band som spelar live på kvällarna. Det här är ett ypperligt tillfälle att testa en härlig dansstil och att träffa nya människor, säger P-A.

Hitta all information du behöver om Gammaldansweekend 2024 här: www.dansbandsveckan.se/gammaldansweekend

Fler nyheter och artiklar

Nomineringarna till Guldklaven 2024 släppta

Söndagen den 14 juli kl 18.30 i Orrskogens Folkets Park, och i efterhand i Sveriges Radio P4, delas Sveriges viktigaste dansbandspriser ut. Nu offentliggörs årets nomineringar. ...

Du får ta med väskan till Orrskogen

Som du kanske vet har polisen infört väskförbud på större evenemang i Sverige. Men Dansbandsveckan i Malung har fått dispens från förbudet och du som besökare får ta med dig en väska som max får ha måtten 40*40*20cm. ...

Vikingarna gör sin sista spelning under Dansbandsveckan 2024

Vikingarna har spelat dansbandsmusik sedan 1958 och är Sveriges i särklass främsta dansband genom tiderna. De gör sin sista offentliga spelning i Sverige under invigningen av Dansbandsveckan 2024, söndagen den 14 juli klockan 13.00, på Bertil Elfströms scen i Grönlandsparken i Malung....
Vi har just nu problem med biljettbutiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.