Med passion för dansen

Peter och Maria Siberg brinner för dansen. Förutom att dansa själva driver de en podd, där de intervjuar allt från tävlingsdansare och motionsdansare, till musiker och arrangörer. Temat är passionen för dansen, vad som gör att vi älskar att dansa. Och de längtar efter att få komma och dansa på Dansbandsveckan i Malung igen!

Peter och Maria Siberg besökte Dansbandsveckan i Malung för första gången för ett par år sedan.
– Vi fascinerades av hur mycket det folk det var och hur mycket som hände förutom dansen. Frågan är inte vad man ska hitta på utan vad man ska välja av allt som erbjuds. Det året hann vi med att gå på nästan alla kurstillfällen med Tony Irving och Cecilia Ehrling, för att sedan lyssna på lite härlig musik i Grönladsparken, innan det var dags att göra sig i ordning för en ny danskväll. Vi försökte testa att dansa till så många olika band som möjligt varje kväll, säger Maria.
De gillar också stämningen och öppenheten som råder under Dansbandsveckan.
– Till Malung kommer alla typer av människor, även de som inte dansat så mycket. Men där finns verkligen en plats för alla.

Maria och Peter har träffat många nya vänner under Dansbandsveckan som de fortfarande har kontakt med. De har också gjort en mängd intervjuer med intressanta personer som varit på plats i Malung under Dansbandsveckan. Maria och Peter driver nämligen podden ”Danspassion”.

Podden Danspassion har funnits i två och ett halvt år och i somras sändes avsnitt nummer 100. Varje avsnitt kretsar kring en eller flera gäster som har en koppling till dans. Det handlar om allt från glada amatörer, till proffsdansare och musiker. De fördjupar sig i dansstilar och dansglädje.

Svenska mästare i Lindy hop

Nils Andrén och Bianca Locatelli som är svenska mästare i Lindy hop är ett exempel på personer som gästat podden. De pratar om hur det är att leva med dansen som yrke och om hur det är att vara unga proffsdansare.

– När vi träffade Nils och Bianca så var det precis efter SM, då berättade de om hur de hamnade fel i ett kast på tävlingen och hur de räddade upp det. Det var en stor snackis just då och kändes jätteaktuellt. Där blev det ett avsnitt med väldigt bra tajming, säger Peter.

Peter och Maria dansar också en hel del själva. Mest handlar det om bugg och foxtrot, men de provar gärna på andra danser också.
– Just nu tränar vi boogie woogie, det är lite nytt för oss. Vi tränar för några väldigt duktiga dansare som bor i närheten. Och så övar vi hemma, berättar de.

Men som alla andra har de påverkats av coronapandemin.
– Det är tufft. Det mesta vad gäller dansen har ställts in, men man får göra det bästa av situationen. Vi dansar mycket hemma i vardagsrummet, berättar Maria.

Speciella lösningar under pandemin

De har också kontakt med andra som tagit till lite olika speciallösningar under rådande tider för att kunna dansa:
– Vissa har delat in dansgolvet i rutor så att man inte kommer för nära de andra, andra kör med färgade armband som markerar om man vill byta danspartner eller inte, säger de.

Även poddandet har försvårats av pandemin, eftersom det är svårare att få till möten med gäster. Just nu kommer podden Danspassion ut med ett avsnitt varannan vecka istället för varje vecka

En gång dansare alltid dansare

Dansen är stor i Sverige och Danspassion har haft runt 5 000 lyssnare per månad när det varit som flest.
– Jag tror det ligger något i uttrycket “En gång dansare, alltid dansare”. De som har blivit bitna fortsätter oftast länge. Dansen är ett sätt att umgås, relativt nyktert. Att gå ut och dansa är ju inte som att gå ut på krogen, menar Peter.

Peter och Maria får ofta frågan om de kan leva på sin podd, men det är en ren fritidssysselsättning. Dock ägnar de mycket tid och energi åt Danspassion. En uppskattning är att de spenderar ungefär två timmar om dagen, var.
– Det är mycket mer än bara spela in själva avsnitten. Vi redigerar och sprider avsnitten på sociala medier, vi bokar träffar med gäster, planerar för inspelningar, förbereder frågor och mcyket annat. Det är mycket jobb, men vi har väldigt roligt, förklarar Peter.
– Ibland hör lyssnare av sig och förklarar att de ville tillägga något till diskussionen som de har känt sig som en del av. När det händer då har vi verkligen lyckats! Vi vill ju sprida dansglädjen. Det ska vara ett gôtt tjôt om dans, fortsätter han.

Alla som gästar Danspassion-studion får svara på frågan: Vad är danspassion för dig?
– Vi får alltid ett nytt svar på det. Det grundar sig på ungefär samma saker, som glädje, gemenskap och skapande, men alla har ändå olika sätt att uttrycka det och det är väldigt roligt, tycker Maria.

Ni själva då, vad är danspassion för er?

– Dans är allt i ett. Det är musik, det är beröring, det är gemenskap. Man får ha fina kläder, det är full fokus på vad man håller på med… ja, det är ett riktigt kinderägg, tycker Maria. Peter håller med och fyller i:
– Det är enklare att motionera till musik. Man skapar något, det är skapande ihop med en annan människa och ihop med musikerna. Det är en nästan euforisk känsla ibland.

FAKTA Peter och Maria Siberg

Bor: I Kungälv, utanför Göteborg
Gör: Driver podden Danspassion. Här hittar du podden på Spotify. Finns även där andra poddar finns.Maria och Peter tipsar:

5 saker du inte ska missa i Malung under Dansbandsveckan

• Danskurserna i Orrskogen på dagarna, både gammaldansen med P-A och Marie Sköld och danskurserna med Tony Irving och Cecilia Ehrling.
• Den stora loppisen, där har vi gjort massor av fynd.
• Det nattöppna bageriet är en upplevelse.
• En tur i omgivningarna för att se campinglivet och en tur förbi kyrkan där det finns otroligt god glass breddar upplevelsen.
• Stämningen och showerna i Grönladsparken måste också upplevas.

Fler nyheter och artiklar

Vikingarna gör sin sista spelning under Dansbandsveckan 2024

Vikingarna har spelat dansbandsmusik sedan 1958 och är Sveriges i särklass främsta dansband genom tiderna. De gör sin sista offentliga spelning i Sverige under invigningen av Dansbandsveckan 2024, söndagen den 14 juli klockan 13.00, på Bertil Elfströms scen i Grönlandsparken i Malung....

Dansbandsveckan i din ficka

Du vet väl att du kan ladda ned Dansbandsveckans app?...

Dansbandsvärldens Oscarsgala – Guldklaven

Varje år delas Guldklaven ut till några av de bästa dansbanden i Sverige. Guldklaven är Dansbandsvärldens motsvarighet till Oscarsgalan och den glittriga galan hålls alltid i Malung under Dansbandsveckans första kväll! ...
Vi har just nu problem med biljettbutiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.