Gammeldansen het igen

Vals, schottis och polka. Nu har gammeldans blivit hett igen och i sommar hålls för första gången kurser i de traditionella dansstilarna i Dansbandsveckans regi. 

 – Det är en dans som vi vill vara med att bevara, säger Åsa Hedlöf på Dansbandsveckan. 

Gammeldans är en samlingsbeteckning på de danser som fanns i Sverige innan foxtroten gjorde sitt genombrott under 1930-talet. Det handlar bland annat om vals, schottis, mazurka, hambo och polka. 

– Intresset ökar för dans i stort i Sverige och inte minst för den traditionella gammeldansen. Därför har vi valt att satsa på kurser i gammeldans i sommar, säger Åsa Hedlöf. 

Marie och P-A Sköld (på bilden), som kommer att leda kursen i sommar, håller med: 

– Vi har varit med på Dansbandsveckan på Cinderella under tre år och det har blivit succé, så detta känns som ett steg i rätt riktning för dansen i allmänhet men gammaldansen i synnerhet. Det ska bli kul att visa att det finns fler dansstilar än bara bugg och foxtrot, säger de.  

En annan orsak till satsningen är att Dansbandsveckan vill vara med och bibehålla de traditionella danserna. 

– Gammeldans är en otroligt rolig form av dans som vi vill vara med och bevara, då den ligger nära vår kultur och hembygd Malung, säger Åsa Hedlöf. 

Snoa (kan beskrivas som en blandning mellan schottis och polka), schottis, polka och vals samt varianter på gilledanser kommer att läras ut i ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass under Dansbandsveckan måndag-fredag 11-13 och 14-16. 

– Jag kan verkligen rekommendera alla att gå en danskurs för att träffa andra dansare, bli tryggare i sin dans och lära sig något nytt, säger Åsa Hedlöf. 

Du kommer kunna boka in dig på danskurserna längre fram i vår. Håll utkik!

Fler nyheter och artiklar

Banden som spelar i Tältet under Dansbandsveckan 2023

Banden som spelar i Tältet 2023

Nu har banden släppts som spelar i Tältet under Dansbandsveckan i sommar. Några av Sveriges mest rutinerade coverband ska äntra scenen, plus Epa-dunkstjärnan Fröken Snusk. I år smygstartar Dansbandsveckan med en spelning i Tältet redan på lördagen!...
Biljetter till Guldklaven 2023 köper du här

Biljetterna släppta till Guldklaven!

Nu är biljetterna släppta till Guldklaven, den glittriga galan i Malung när Dansbands-Sverige tar emot priser. 16 juli blir en kväll späckad av underhållning av högsta klass! ...
Malungs camping under dansbandsveckan

Campa på dansbandsveckan!

Boka din plats på Malungs camping inför Dansbandsveckan vecka 29! Med 2 000 platser och dansbussar varje kväll är det den perfekta festivalplatsen. Boka nu på Malungs Camping's hemsida....
Vi har just nu problem med biljettbutiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.