Sök
Stäng denna sökruta.

Fransk sprintstjärna till Dansbandssprinten

Frankrikes bästa sprintåkare utmanar den svenska eliten under Dansbandssprinten i Malung 19 juli. 23-årige Lucas Chanavat var 3:a i världscupfinalen i Falun i vintras och slutade också 3:a totalt i sprintvärldscupen.

Den mycket snabbe åkaren från Le Grand Bornand har slagit sig in i världstoppen dom senaste två åren. Han nådde pallen för första gången i världscupen under Tour de Ski i schweiziska Lenzerheide den 30 december 2017.

Totalt har det blivit fyra besök på pallen i världscupen, inte illa på 28 starter. Den gångna säsongen har Chanavat blivit betydligt mycket bättre på att stå hela distansen och hålla alla heaten till och med finalen. Förra säsongen var han ofta snabb i kvalet men föll igenom snabbt i finalheaten.

Att han blivit bättre visar 3:e platsen totalt i sprintvärldscupen där han slog alla dom svenska åkarna. Före sig hade Lucas Chanavat endast Johannes Høsflot Klæbo och Federico Pellegrino.

Han fick det inte till i sitt första OS, utan det blev en blygsam 34:e plats i Pyeongchang. Däremot var han 2:a på för-VM i Seefeld i Österrike. På den mycket snabba banan i Dresden i Tyskland vann han kvalet och var 3:a totalt.

– Vi är mycket nöjda med att få en världsåkare som Lucas Chanavat i kamp mot svenska eliten. På damsidan har vi schweiziskan Laurien Van Der Graaf bland annat och nu börjar startfälten att fyllas på toppåkare, säger projektledaren Kjell-Erik Kristiansen, som också lovar att släppa några toppnamn från Norge inom kort.

Från Sverige är redan en rad toppnamn klara. På damsidan är givetvis OS-mästarinnan Stina Nilsson den stora stjärnan på hemmaplan, medan hela OS-laget i sprint med Calle Halfvarsson, Oskar Svensson, Viktor Thorn och Teodor Peterson kommer till start i nyskapningen Dansbandssprinten som arrangeras i samband med Dansbandsveckan i Malung som normalt samlar över 50.000 personer.

Ett populärt inslag kommer också att bli när tre välkända dansbandsmusiker möter TV-kändisen Tony Irving i en duell på skidor.

Tävlingen går på riktig snö och i klassisk stil. Den är öppen för alla junior- och senioråkare som vill vara med. Anmälan till Malungs IF skidor.

BILD: Frankrikes sprintstjärna Lucas Chanavat jublar efter en 3:e plats i världscupen i sprint i vintras. Han blir en av attraktionerna på Dansbandssprinten i Malung den 19 juli. Foto: MARCELA HAVLOVA/KEK-stock

Fler nyheter och artiklar

Klart för gammaldansweekend 2025

Nu är det klart att Dansbandsveckan anordnar Gammaldansweekend i Malung 29–31 maj 2025....

Aktiviteter för barn

Det är inte bara vuxna som kan roa sig under Dansbandsveckan vecka 29. Den blå fen anordnar dans, lekar och skoj för de yngsta....

Nomineringarna till Guldklaven 2024 släppta

Söndagen den 14 juli kl 18.30 i Orrskogens Folkets Park, och i efterhand i Sveriges Radio P4, delas Sveriges viktigaste dansbandspriser ut. Nu offentliggörs årets nomineringar....
Vi har just nu problem med biljettbutiken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.